(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.defer=true;j.src='https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f);})(window,document,'script','dataLayer','GTM-W5Q89PMM');

MENU<

SLUITEN
CONTACT
Sluit
Calculatie en werkvoorbereiding

Terug naar nieuwsoverzicht

Waalwijk - 11 juli 2024

Stagiair Elise Groenenboom: “VR is waardevol voor de bouw”

Virtual Reality (VR) is een waardevolle technologie voor de bouwsector. Dat is de conclusie van het onderzoek dat eerstejaars bouwkundestudent Elise Groenenboom (21) uitvoerde tijdens haar stage bij De Kock Betonbouw. “Het kan helpen om efficiënter te bouwen, soepeler samen te werken en kwaliteitscontroles te verbeteren”, licht ze toe.

Afbeelding van WhatsApp op 2024-07-11 om 15.48.00_88829ca0.jpg

De eerstejaars student bouwkunde aan de Avans Hogeschool in Tilburg liep 10 weken stage bij De Kock Betonbouw. Als onderdeel daarvan deed ze een literatuuronderzoek naar het gebruik van VR-brillen in de sector. Ze onderzocht onder andere de voordelen van VR-brillen, de manier waarop ze kunnen bijdragen aan de efficiëntie en kwaliteit van bouwprocessen en de uitdagingen bij de implementatie. 

Een VR-bril is een apparaat dat gebruikers onderdompelt in een virtuele omgeving door beelden en geluid. Door daarnaast ook bewegingen van de gebruiker te volgen, biedt het een interactieve ervaring. Gebruikers van een VR-bril kunnen virtueel door een gebouw lopen, deuren openen, meubels verplaatsen en zelfs de verlichting aanpassen. Volgens Elise biedt dat verschillende kansen voor de sector. 

1.    Efficiënter bouwproces

Een van de belangrijkste voordelen is de mogelijkheid om fouten vroegtijdig te detecteren. VR maakt het mogelijk om eventuele problemen zoals incorrecte aansluitingen, ruimtelijke conflicten of niet-ergonomische ontwerpen te visualiseren en te ondervangen, voordat ze werkelijkheid worden. Op die manier verhoogt een VR-bril de efficiëntie van het bouwproces en helpt het tijd en geld te besparen. 

2.    Soepelere samenwerking

Een ander voordeel is dat alle betrokken partijen in dezelfde virtuele ruimte kunnen samenkomen om ontwerpen te bespreken en te beoordelen. Dat draagt op meerdere punten bij aan een betere samenwerking. Zo wordt het makkelijker om ontwerpideeën over te brengen en is de kans op misverstanden kleiner, omdat iedereen direct inzicht heeft in de aanpassingen. Berokkenen komen hierdoor sneller tot overeenstemming. 

3.    Betere kwaliteitscontrole

Een VR-bril kan in de bouw ook worden gebruikt bij het uitvoeren van inspecties. Door het werkelijk gebouwde en het virtuele ontwerp met de VR-bril over elkaar heen te leggen, kunnen bouwprofessionals toetsen of alle onderdelen op de juiste plaats zitten en vaststellen dat het gebouw voldoet aan de gestelde ontwerpnormen en bouwvoorschriften. Dat resulteert uiteindelijk weer in een beter eindproduct. 

Obstakels en uitdagingen

Veelbelovende voordelen dus, maar in de praktijk lopen bouwbedrijven vaak nog tegen obstakels aan. Ten eerste is de aanschaf van VR-apparatuur en -software relatief duur. Daarnaast moet het personeel ermee leren werken en dat kost tijd, die als kostbaar wordt gezien. Daar komt ook nog bij dat de bouw bekend staat om een conservatieve aanpak en zo’n innovatie voor weerstand kan zorgen bij medewerkers. 

Volgens Elise is De Kock Betonbouw alles behalve conservatief. “De Kock Betonbouw is een jong bedrijf dat altijd op zoek is naar nieuwe bouwmethoden. Ze zitten totaal niet vastgeroest in een traditionele aanpak. Martin (de Kock, directeur, red.) was gelijk enthousiast over dit onderwerp, omdat hij er zelf ook graag mee aan de slag wilde, maar nog niet goed wist wat hij er precies mee kon”, vertelt ze. 

Vervolgonderzoek nodig

Ze mocht van hem zelfs meteen een VR-bril aanschaffen om te kijken hoe die in de praktijk werkt. “Dat heb ik niet gedaan, omdat er wat mij betreft nog wel een vervolgonderzoek nodig is naar de programma’s die je hiervoor nodig hebt en moet weten hoe die werken. Maar ik denk dat het wel interessant is om daar mee verder te gaan. Juist omdat weinig bouwbedrijven het nu nog gebruiken.”

Of De Kock Betonbouw verder iets met de uitkomsten gaat doen? Martin: “Wat mij betreft worden wij gewoon het eerste Nederlandse bouwbedrijf dat wél VR gebruikt. Ik geloof dat je sommige dingen, zoals aanpassingen in een ondersteuningswerk, veel beter kunt zien met zo’n bril dan op een computerscherm. Dus wij nodigen de volgende stagiair graag uit om dat vervolgonderzoek op te pakken.”

Klinkt dit als een onderwerp dat past bij jou? Stuur dan een mailtje naar Martin via martin@dekockbetonbouw.nl met ‘Vervolgonderzoek VR-bril’ als onderwerp. Ideeën voor een ander onderzoek, of gewoon op zoek naar een praktijksage? Neem ook dan gerust contact op, want daar staan we altijd voor open. 

Carolinaparc Leidschendam - drone (1mei2023)-024.jpg

Werkvoorbereider Carolina Parc: ‘De Kock is zeer sterk in de voorbereiding’

De ruwbouwfase van Carolina Parc in Leidschendam verliep volgens werkvoorbereider bij De Vries & Verburg, Corstiaan de Vries, als een geoliede machine. “De Kock Betonbouw is sterk in de voorbereiding en beweegt mee als het tijdens de uitvoering even tegen zit.” Het resultaat? Een strakke betonconstructie en een planning die tot op de laatste dag is gehaald.

Ruwbouwpartner in Zaandam

De meerwaarde van een ruwbouwpartner bewijzen wij in Zaandam. Hier realiseren we voor Ten Brinke de ruwbouw van 284 appartementen op het project Houthavenkade. Daar komen onze basisdisciplines samen en vullen we ze aan met slimme oplossingen.

Vrouw in de bouw: Kim van der Veeken

Kim van der Veeken (21) zit als werkvoorbereider op Strijp TX in Eindhoven. We realiseren hier in het bestaande Gebouw TX de ruwbouw voor 3 kantoortorens van 30 meter hoog.

De Kock Betonbouw - Zaamdam (Feb2024)-15.jpg

De werkdag van: uitvoerder Ricardo de Jong

In rubriek ‘de werkdag van’ neemt een van onze collega’s je steeds mee in zijn dag. Met dit keer: uitvoerder Ricardo de Jong, die project Houthavenkade in Zaandam momenteel in goede banen leidt. Hier maken we twee blokken van in totaal bijna 500 appartementen. “Het is echt alle hens aan dek”, zegt hij.

De Kock ÔÇö project Osdorper Ban drone (nov2022)-002.jpg

‘Een echte partner in de ruwbouw’

Een nauwkeurige voorbereiding, een oplossingsgerichte houding en strakke wanden. Het zijn zomaar wat thema’s die Nick Dijkhof, werkvoorbereider bij Van Wijnen, tijdens de ruwbouwfase van The Ox kon waarderen aan zijn samenwerking met De Kock Betonbouw. “De betonbouwer beloofde niet alleen een partner te zijn in dit werk, maar was dat ook echt.” Samen met Martin de Kock, werkvoorbereider en calculator bij De Kock Betonbouw, blikt hij terug op het project.

20231129-MVB_5769.jpg

Stagiair Geerten: “Bij De Kock word je in het diepe gegooid

Hij werd tijdens zijn stage flink in het diepe gegooid. Maar Geerten van de Werken (18), tweedejaars student Middenkaderfunctionaris Bouw aan het Hoornbeeck College in Amersfoort, vond dat niet erg. Integendeel: hij heeft er juist super veel van geleerd. In dit artikel blikt hij dan ook terug op een zeer geslaagde stage bij De Kock Betonbouw.

Hoofddorp ÔÇö April 2024-7080.jpg

Ymere Hoofddorp gaat de hoogte in

Ymere Hyde Park in Hoofddorp gaat de hoogte in! ?? De fundering ligt, de fietsenkelder is klaar en we zijn inmiddels bezig met de derde verdieping. Vanaf nu werken we steeds in een cyclus van 17 dagen een verdieping omhoog.

Hoofddorp ÔÇö Hoogste punt viering (feb2023)-001.jpg

De Kock zet de puntjes op de i

Van het meedenken in de werkvoorbereiding tot de goede nazorg aan toe. Corné Dekker, uitvoerder bij De Vries & Verburg, vond het prettig samenwerken met De Kock Betonbouw tijdens de ruwbouw van blok Kensington in Hyde Park. “De Kock zet de puntjes op de i.”

Veiligheidsdeskundige Jasmin Rešidović (Oct2023)-08.jpg

Met coaching naar een hoger veiligheidsniveau

De huidige veiligheidsstandaard verbeteren. Dat is waar hogere veiligheidskundige Jasmin Residovic ons het komende jaar bij helpt. Door medewerkers te begeleiden en bewustzijn te creëren over de risico’s en passende beheersmaatregelen. In dit artikel lopen we een ochtend met hem mee bij De Schaloen in Den Haag.

De Kock Eindhoven - Feb2024-42.jpg

“Eén team, één doel” De synergie van prefab en betonbouw in Strijp TX

De Kock Betonbouw en De Kock Prefab BV werken als één team samen aan de ontwikkeling van Strijp TX in Eindhoven. “We kijken continu waar we processen kunnen optimaliseren om de klant meer waarde te leveren”, aldus projectleider Tim Conrads. Samen met prefab coördinator Henry van Hulst legt hij uit hoe ze dat doen.

3. Mrt - wk 10 - magazine mock-up.jpg

De Kock Betonbouw Jubileummagazine

Vers van de pers: het De Kock Betonbouw Jubileummagazine ter ere van ons 5-jarige bestaan. Boordevol mooie, leuke en interessante artikelen. Met medewerkers, opdrachtgevers en leveranciers. Maar natuurlijk ook met Leen en Martin zelf.

vacature

Martin kwam terug naar De Kock: "Jong, fris en groeiend bedrijf"

Van De Kock Interieurdesign naar De Kock Betonbouw. Zes jaar na zijn vertrek keerde Martin van Oerle terug naar het oude nest. Dit keer als uitvoerder. Een stap waar hij nog elke dag blij mee is. “De Kock Betonbouw is een groeiend bedrijf met een frisse club van jonge mensen. Dat zorgt voor een leuke sfeer en heel veel mogelijkheden”, vertelt hij.